Aangifte inkomstenbelasting 2020


Vanaf 1 maart is het weer tijd om de aangifte inkomstenbelasting te doen over 2020. Dit jaar heb je iets langer de tijd gekregen vanwege een storing bij de belastingdienst, maar de aangifte moet nog steeds vóór 8 mei ingediend zijn.

Dit is dus nog maar een krappe 1,5 week.

Wij helpen je natuurlijk graag bij deze aangifte en zijn alert op alle mogelijke aftrekposten en bijzonderheden die relevant zijn voor jouw persoonlijke situatie.

Mocht je zelf je aangifte doen, let dan op onderstaand lijstje met tips en weetjes die wellicht relevant kunnen zijn om geld te besparen of de aangifte in te vullen.

1. Hypotheekrente eigen woning
Heb je een woning gekocht voor jezelf en ga je hierin wonen? Dit noemen we een ‘eigen woning’. Als je geld hebt geleend (hypotheek, we noemen dit de ‘eigenwoningschuld’) om dit huis te kopen mag je de rente die je over deze lening betaalt aftrekken. Ook mag je sommige kosten die je maakt aftrekken (denk aan notaris-, taxatie en afsluitkosten bij de hypotheekverstrekker). Tot slot mag je ook de rente die je betaalt over het geld dat je leent om je woning op te knappen aftrekken.

2. Overige aftrekposten
Naast de eigen woning uit punt 1 kunnen er in jouw specifieke geval andere aftrekposten van toepassing zijn. Let hier goed op want je kan hier geld mee besparen. Te denken valt aan:
–       Studiekosten
–       Giften
–       Reiskosten
–       Ziektekosten
–       Alimentatie

3. Ondernemer
Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting (dus heb je geen B.V.), dan kan je gebruik maken van diverse aftrekposten (voor lunch, reizen, telefoon) maar let op niet alles is 100% aftrekbaar. Daarnaast heb je als je meer dan 1225 uur aan je bedrijf hebt gewerkt recht op diverse aftrekposten en krijg je de eerste drie jaar startersaftrek.

4. Investeringen
Heb je als ondernemer in 2020 voor meer dan €2.401 investeringen gedaan (zoals computers, machines, inventaris) dan heb je recht op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.  

5. Cryptovaluta
Het is belangrijk om ook je cryptovaluta aan te geven bij de belastingaangifte. Dit geef je aan in box 3: sparen en beleggen en dan onder overige bezittingen. Crypto waarde is nooit hetzelfde. Daarom moet je jouw crypto vermogen aangeven per 1 januari 2020.
Wat gebeurt er als je dit niet doet?
Ondanks crypto niet aan een centrale partij is gebonden zijn actieve cryptobeurzen alsnog verplicht klantdata te verifiëren bij de belastingdienst. Als de belastingdienst erachter komt dat jij jouw vermogen niet geheel aangeeft dan riskeer je een hoge boete.

6. (Studie)schulden
Een studieschuld van meer dan €3.000 is aftrekbaar van je eventuele vermogen in box 3 van jouw belastingaangifte. Dit geldt ook voor andere schulden zoals een creditcardschuld of rood staan op je bankrekening. Door deze bedragen af te trekken hoef je uiteindelijk minder vermogensbelasting te betalen.

7. Middelen
Als jouw inkomen in drie opvolgende jaren sterk verschilt, dan betaal je meer belasting dan wanneer jouw inkomen in die jaren gelijk zou zijn. Het is mogelijk dat je dit verschil kan terugkrijgen. Gevallen waarin je dit terug kan krijgen zijn wanneer je net gestart bent met werken, minder bent gaan werken, een ontslagvergoeding hebt gekregen, ZZP’er bent of onbetaald verlof hebt genomen. Middelen betekent dat je je inkomen over die drie jaren gelijk trekt. Door te middelen kan het zijn dat je belasting over één of zelfs meerdere jaren terugkrijgt. Wanneer dit bedrag hoger is dan €545 dan krijg je dit terug van de Belastingdienst.

8. Uitstel.
Mocht je er voor 8 mei niet uitkomen dan kan je een uitstel aanvragen. Dit kan je zelf via de Belastingdienst maar kunnen wij ook voor je doen.
We kunnen ons voorstellen dat je meer wilt weten over slimme aftrekposten en overige weetjes. Wij van David Accountants zijn hier in gespecialiseerd.

Neem gerust contact op met één van onze medewerkers als je meer over jouw belastingaangifte wilt weten.